3

Трамвай нумар 0

Я жыву ў Кракаве ўжо пяць гадоў і гэты горад мае свае фішкі. Першы раз я ўбачыў вельмі стары трамвай з нумарам 0 ў 2022-м. Гэта было дзіўна, але тады я тое спісаў на лакальны піяр. Кракаў - гэта турыстычны горад. Таму тут могуць аднолькава нармальна турыстам вяшчаць і пра сапраўдную гісторыю і пра міфы, якія прыдумалі как больш грошай выцягнуць з турыстаў.

Ну і ў гэтую пятніцу я ўбачыў яго зноў. быў не каля прыстанку, таму вырашыў заглянуць на сайт кракаўскай камунікацыі мейскай: гэта дзаржаўная ўстанова адпавядае за публічны транспарт у Кракаве. Ну, і сапраўды, там ёсць маршрут трамвая на "майскія". Гэта з большага гістарычны цэнтр горада.

Апасля, я пойшоў каб спраўдзіць, ці то турыстычны маркецінг, ці штось гістарычнае і знайшоў, што гэта рэальны адрэстаўраваны трамвай што найменей 1914 года. Дзіўна але факт, гэта значыць што трамвайныя торы таго часу і да нашага часу такія самыя. Нават на галоўным рынку яны ёсць. Але там ужо нічога акрамя конных павозак не курсуе.

Унутры гэтага трамвая я не быў. Працую і не заўсёды маю час там забаўляцца, але я знайшоў фоткі тых, хто там быў. Праезд каштуе як і на звычайным трамваі.

Да кучы. Звычайны і самы папулярны трамвай у Кракаве, гэта (о дзіва!) - Кракавяк. Ён выглядае вось так.

Гэта класіка

Гэта класіка

А гэта - мадэрн

А гэта - мадэрн

Унутранка ў абоіх вельмі падобная

Прыкладна так

Прыкладна так

Усім добрай ночы. Трамваі - гэта агеньчык! Жадаю каб у вашым горадзе іх было больш!

0
Автор поста оценил этот комментарий

А ў Гдынi ёсць старыя тралейбусы:
Saurer 4TIILM 1957 г.,
Skoda 9Tr 1975 г.,
Ziu 9 1984 г.
Jelcz Pr110E 1994 г.
https://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Cztery-zabytkowe-trolej...

Иллюстрация к комментарию
раскрыть ветку (1)
1

Неее, гэта пра іншае: трамвай гэта душа горада, а тралейбус - гэта пра “танней, чым аўтобус”. Ну, як па мне. Дзе ёсць трамвай, там горад жыве. Дзе няма, там і мэра няма. Нават, калі гэта горад як Гомель. Вось у Вііцебску мэр ёсць, бо там трамвай ёсць. А ў Гомелі - няма. Ёсць назначэнец часовы, якому пох

3
В Варшаве вот такой бегает ) но я на минуты две опоздал чтоб снять нормально с хорошей точки
Иллюстрация к комментарию
раскрыть ветку (1)
1

Дзякуй бро, за адэкват. Я заўважыў, што людзі, якім увогуле пох-й на трамваі як найлепшую і найважнейшую частку камунікацыі ў горадзе, тролляць мяне. І то больш за мову, чым за трамваі. І так брыдка бачыць, што на Пікабу далі зялёнае святло такім. І гэта нават не пра панамку.

1

ой, не ври, как раз таки в свидетельстве о рождении национальность указывалась

да даже если и так, у бацкоух - указана же

раскрыть ветку (1)
0

Неа, нацыянальнасць бацькоў толькі. Нацыянальнасць грамадзяніна была у пашпарце. А пашпарт у меня быў ўжо беларускі.

показать ответы
0
А национальность?
раскрыть ветку (1)

Там няма маёй нацыянальнасці, толькі нацыянальнасць маіх бацькоў

показать ответы
1
Нет, я не об этом, вот открой своё свидетельство о рождении, у тебя же оно на двух страницах, одна половина на русском, вторая на белорусском, вот как на русском языке написаны страна и национальность?
раскрыть ветку (1)

Маё пасвядчэнне аб нараджэнні ўвогуле савецкага ўзора :) І там напісана РСФСР :)

показать ответы
0
"Гуки" - это же оскорбительное прозвище азиатов.
раскрыть ветку (1)

Гукавы бар'ер - гэта бар'ер, які прабівае самалёт-знішчальнік, калі ляціць дастаткова хутка :) Так зразумела?

показать ответы
0

Я жыву ў Кракаве

нуко геометку в реальном времени скинь.

раскрыть ветку (1)

Дык тут няма такой мажлівасці. А калі б была - няма праблем!

3

Теперь - казах из Кракова, жизнь идёт - всё меняется.

раскрыть ветку (1)

Беларус, які жыве ў Кракаве. А і казахаў я так сама люблю. Яны клёвыя хлопцы!

0

ЧТо хотел сказать ТС:

"

Я живу в Кракове уже пять лет, и у этого города есть свои прелести. Впервые я увидел очень старый трамвай с номером 0 в 2022 году. Это было странно, но потом я списал это на местный пиар. Краков — туристический город. Поэтому здесь туристам одинаково хорошо рассказывают как о реальной истории, так и о мифах, придуманных для того, чтобы выжать из туристов больше денег.

В эту пятницу я снова его увидел. Я был не рядом с пристанью, поэтому решил заглянуть на сайт Краковского управления общественного транспорта: это государственное учреждение, отвечающее за общественный транспорт в Кракове. И действительно, есть трамвайный маршрут до «Майских». Это в основном исторический центр города.

Потом я пошёл проверить, не туристическая ли это реклама или что-то историческое, и обнаружил, что это настоящий отреставрированный трамвай, как минимум 1914 года выпуска. Странно, но факт: это значит, что трамвайные пути того времени такие же, как и сегодня. Они даже проходят по главной рыночной площади. Но там ходят только конные экипажи.

Я не был внутри этого трамвая. Я работаю и не всегда нахожу время, чтобы там развлекаться, но я нашел фотографии тех, кто там побывал. Стоимость проезда такая же, как в обычном трамвае.

К куче. Обычный и самый популярный трамвай в Кракове – (удивительно!) – Краковяк. Он выглядит вот так.

Спокойной ночи всем. Трамваи — это свет! Жаль, что в вашем городе их так мало!

"

раскрыть ветку (1)

Паспрабуй штось акрамя Алісы. Ўжо нават кітайскі GLM-5 лепей перакладае.

показать ответы
3
А почему один твой трамвай с "й", а другой с "i"? Типа во втором случае - это множественное число или что?
раскрыть ветку (1)

Так. Трамвай (адзін) - Трамваі (многа)

показать ответы
2
А чем буквы "у" и "у с точками" отличаются? И зачем вам одновременно "ы", "й" и "i", это не одни и те же буквы разве?
раскрыть ветку (1)

У - гэта расійскае "ууууу". Ў - гэта якбысь "W" ангельскае: калі прамовіш "ўот да фак?!" (WTF?!) - гэта будзе первы гук, які ты вымавіш :)

показать ответы
0

Не, кстати, белорусский язык прикольный - он, если бы не странные буквы вроде "i", - это идеальный "русский" в исполнении школьников младших классов, которые "как слышу так и пИшу" - вот, например, "горад", "ў абоіх". (я сам на нём не пишу и не говорю, но вот текст абсолютно воспринимаю, на слух не скажу, не слышал вживую никогда).

раскрыть ветку (1)

Гэта сапраўды так. Усе славяне інтуітыўна беларускую мову разумеюць. Я мяне было 5 лет досведу ў Эўропе, і вынайшоў для сабе, што беларускую мову разумеюць усе славяне. І, пры гэтым, якбы адчуваюць сябе дзіўна: "разумею агульна, але не магу апісаць дэталі". Ну супер жэж. Я калі ўбачыў што людзі хочуць стварыць "междуславянскую" мову і там штось намагаюцца, дык я іх хацеў бы паперэдзіць, што яны веласіпед перавынаходзяць. Такая мова ўжо ёсць.

показать ответы
0

Я беларускую мову добра разумею,але за каким лешим на русскоязычном сайте лепить пост на белорусском языке - непонятно.Публику эпатировать?Тем более,что автор русским по- любому владеет,т.к. в РБ официально два государственных языка,и преподавание в школах( если это не специализированная на мове) ведется на русском.

раскрыть ветку (1)

Ну, я аўтар - я так бачу. Чаму б і не?

0
Ну и последний вопрос, а почему страна "БелАрусь", а язык и гражданство "белорусские" и национальность с трактором "белорус"?
раскрыть ветку (1)

Калі ты пішаш "Белоруссия", гэта якбысь я пісаў пра Расію "Масковія", ці штось падобнае. То бок, як свядомае скажэнне, знявага, грэбаванне.

показать ответы
0
Ну и последний вопрос, а почему страна "БелАрусь", а язык и гражданство "белорусские" и национальность с трактором "белорус"?
раскрыть ветку (1)

Ну, гэта таму, што мы самі так выбралі, як мы сябе будзем называць. На сваёй мове. Расіянам не падабаецца, калі замест тэрміна "русский" ужываюць "маскаль". Ну вось і нам тое самае.

2
А чем буквы "у" и "у с точками" отличаются? И зачем вам одновременно "ы", "й" и "i", это не одни и те же буквы разве?
раскрыть ветку (1)

І = И
літары И у беларускай мове няма, ёсць І
Й = Й
ы = ы
Няма розніцы

показать ответы
2

Ты же два поста назад беларусом был.

раскрыть ветку (1)

Быў, ёсць і буду!

показать ответы
1

Трамвай прикольный антиквариат

раскрыть ветку (1)

Натуральна так, я ня ведаю як яны гэта зрабілі, але рэальна ходзіць. Можа не кожны дзень - але ходзіць. Я не спрабаваў рабіць памеры, але так, на вока, падаецца, што шырыня тораў за 100 гадоў не змянілася.

0

Но в Польше.

раскрыть ветку (1)

Ну да. Ў Беларусі мяне пасадзяць, бо я ня вельмі Лу люблю :)

Темы

Политика

Теги

Популярные авторы

Сообщества

18+

Теги

Популярные авторы

Сообщества

Игры

Теги

Популярные авторы